آشنایی با رشته های هنری

هنر میناکاری

آشنایی با هنر میناکاری

هنر میناکاری

صنایع دستی ایران را می توان به کهکشانی پر نور و زیبا تشبیه کرد که میناکاری یکی از ستارگان نورانی این کهکشان است. این هنر پیشینه ای پنج هزار ساله دارد و جزو هنر های دستی کشور عزیزمان می باشد. معمولا روی سطوح و ظروف مختلفی مانند گلدان، بشقاب، قاب عکس، زیورآلات و ... نمایان می شود. این هنر در رنگ های متنوعی مانند آبی لاجوردی، فیروزه ای، زرد، طلایی، مشکی وجود دارد.

 

آشنایی با هنر میناکاری

انواع میناکاری

میناکاری بر روی فلزاتی مانند طلا، مس، نقره و برنج انجام می گیرد و زیر ساخت های مناسب این کار سفالی، کاشی و سرامیک و شیشه ای است. به طور کلی زیر ساخت اصلی مس بوده و میناکاری روی مس پر فروش ترین نوع به شمار می آید. اما انواع مختلف میناکاری تولید می شود که به طور مختصر توضیح می دهیم.

میناکاری روی شیشه: رنگ آمیزی و تزیین شیشه با رنگ های مخصوص به وجود می آید. امروزه هنر را روی ظروف شیشه ای مانند گلدان، کاسه و بشقاب می توان دید. اما در گذشته آینه و درب و پنجره منازل خود را به این روش تزیین می کردند. در کلیسا های کشور های اروپایی از میناکاری روی شیشه برای نمایش دادن نماد های مذهبی استفاده می کنند.

میناکاری روی طلا: این روش در جنوب کشور مرسوم است و ریشه در رسم و رسوم این منطقه دارد. آن ها به وسیله این هنر دستی زیورآلات خود را طراحی می کنند.

آشنایی با هنر میناکاری

نحوه انجام میناکاری

همان طور که قبلا گفته شده اصولا میناکاری را روی مس انجام می دهند اما روی طلا و نقره هم قابل اجرا ست. ابتدا وسیله ای که می خواهند روی آن میناکاری انجام شود را به شکل و اندازه دلخواه در می اورند. سپس به آن لعاب سفید رنگ می دهند معمولا این کار سه الی چهار مرتبه انجام می شود و شیء حدود 700 درجه حرارت می بیند تا رنگ لعاب ثابت شود. بعد از اتمام این مرحله با رنگ های گوناگون روی آن را نقاشی می کنند. در نهایت دوباره به کوره می رود و 400 تا 500 درجه حرارت می بیند تا رنگ های خوب و مطلوبی بدست آید.

برای بدست آوردن رنگ قرمز در مینا کاری از طلا، رنگ سبز از مس، رنگ زرد از گل ماش، رنگ آبی و فیروزه ای از فلزات و رنگ سفید از رنگ مخصوص استفاده می شود.

ابزار های مورد نیاز این هنر

ابزار های مورد نیاز هنر مینای نقاشی ورقه فلزی، چکش، اره کمانی، گیره، قیچی، دستگاه سمباده زنی، پنس و ... است که در ادامه به معرفی چند نمونه از ابزار ها می پردازیم.  

قلمو: این هنر به یک قلمو که از موی طبیعی مانند موی گربه یا سمور ساخته شده باشد، نیاز دارد. اگر یک میناکاری با ظرافت بالا می خواهید باید یک قلمو با نوک تیز و کم مو انتخاب کنید. کیفیت قلمو برای این هنر حتی به رنگ و نوع گربه هم بستگی دارد. موی گربه سفید برای میناکاری ظریف بسیار مناسب است.

سریشم: برای اینکه بتوان روی سطح را نقاشی کرد آن را باید از هر گونه کثیفی و چربی پاک کرد. بنابراین یکی از مهم ترین مراحلی که باید قبل از نقاشی کردن انجام دهید واشور کردن است. واشور کردن به سریشم نیاز دارد. پارچه ای را آغشته به سریشم می کنیم و چربی ها را پاک می کنیم.

بس: یک محلول بی رنگ است که به چسبندگی ذرات رنگ کمک می کند. هنگامی که شیء حرارت می بیند بس ها از بین می روند اما اثر آن ها حفظ می شود. بس باعث می شود قلم روان تر روی شیء حرکت کند و رنگ دیرتر خشک شود تا زمانی کافی برای اصلاح وجود داشته باشد.

آشنایی با هنر میناکاری

مشاهده نمونه هایی از آثار میناکاری

کیف های تزیین شده با هنر مینای نقاشی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *